Over mij

Mijn missie: écht leven!

Want dat we dood gaan is een gegeven. Écht leven, onder jouw voorwaarden. Dat gun ik jou ook. Laat los die onnodige ballast. In mijn holistische 1 op 1 coaching, komen we laag voor laag bij jouw authentieke jij. En zit jij weer goed in je vel.

Recente berichten

Categorieën

de 10 meest gebruikte Yoga soorten, houdingen en termen

Welkom in de wereld van Yoga

Ben je een nieuwkomer in Yoga? Dan kan de overvloed van stijlen, houdingen en termen je overweldigen. Hatha, Yin, Power, Yoga Nidra, Savasana, Pranayama…. Help! Geen zorgen. In deze blog neem ik de 10 meest waardevolle soorten yoga, houdingen én veel gebruikte yoga termen met je door. En ik beantwoord de vijf meest gestelde vragen over yoga.

Ontdek de verscheidenheid van Yoga: Van houdingen tot innerlijke rust. Yoga, een reis van zelfontdekking en balans, is niet alleen een fysieke oefening, maar een holistische levensstijl die lichaam en geest verenigt. En het allerbelangrijkste, Yoga is voor iedereen!

 

10 soorten Yoga en doelen

  1. Hatha Yoga : Een rustige vorm van yoga die zich richt op het oproepen van kracht en flexibiliteit door middel van langzame houdingen en ademhalingsoefeningen. Perfect om te ontspannen en je lichaam te versterken.
  2. Vinyasa Yoga : Een dynamische stijl waarbij houdingen gesynchroniseerd worden met de ademhaling. Ideaal voor het verbeteren van de verminderde conditie en het creëren van een flow in je oefeningen.
  3. Ashtanga Yoga : Een wezenlijke en gestructureerde vorm van yoga met specifieke houdingen. Het richt zich op kracht, uithoudingsvermogen en focus.
  4. Bikram Yoga : Beoefend in een verwarmde ruimte met een vaste routine van 26 houdingen. Het helpt bij het ontgiften van het lichaam en het verbeteren van de flexibiliteit. En Hot Yoga dan? Bikram yoga is een vorm van Hot Yoga. In principe kun je iedere vorm van yoga als hot yoga variant beoefenen.
  5. Yin Yoga : Een kalme yoga vorm waarbij houdingen langer worden vast gehouden om diepere weefsels te bereiken. Geweldig om te ontspannen en de flexibiliteit van bindweefsel te vergroten.
  6. Restorative Yoga : Een uiterst ontspannende oefening met behulp van voorwerpen om het lichaam te ondersteunen in herstellende houdingen. Ideaal om te ontstressen en te herstellen.
  7. Iyengar Yoga : Deze vorm legt de nadruk op een nauwkeurige uitlijning van houdingen met behulp van voorwerpen. Het helpt bij het vergroten van stabiliteit en kracht.
  8. Yoga Nidra: de aller rustigste vorm van Yoga waarbij je in een zo diep mogelijk ontspanning komt. Tijdens deze lessen worden geen houdingen uitgevoerd.
  9. Kundalini Yoga : Gericht op spirituele groei en zelfontplooiing, met nadruk op ademhalingsoefeningen, meditatie en dynamische houdingen.
  10. Power Yoga : Een intense en energieke vorm van yoga die kracht, uit duurzaamheid en flexibiliteit opbouwt. Het is ook een fitness workout gecombineerd met yoga.

 

De 10 meest gebruikte Yoga termen uitgelegd

  1. Asana : Houding van het lichaam die helpt bij rekken en strekken.
  2. Pranayama : Ademhalingsoefeningen die zorgen voor ontspanning en energie.
  3. Namaste : Een groet die respect en eenheid symboliseert, vaak gebruikt aan het einde van een yogasessie.
  4. Chakra’s : Energiecentra in het lichaam die verschillende aspecten van welzijn vertegenwoordigen.
  5. Savasana : De eindontspanning aan het einde van een yogasessie, ook wel bekend als de “lijkhouding”.
  6. Om : Een heilige mantra die het geluid van het universum vertegenwoordigt.
  7. Drishti : Een kijkrichting of zachte, gefocuste blik tijdens de yoga oefeningen.
  8. Vinyasa : Een flow van bewegingen die gesynchroniseerd worden met de ademhaling.
  9. Mudra’s : Handgebaren die de energiestroom in het lichaam beïnvloeden.
  10. Mantra : Een zin, woord of geluid dat helpt bij meditatie en concentratie.

 

10 meest gebruikte yoga houdingen

  1. Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana) : Begin op handen en knieën, duw je heupen omhoog en strek je armen en benen. Dit is een uitstekende houding om je hele lichaam te rekken en te versterken, en om de spanning in rug en schouders te verminderen.
  2. Krijger II (Virabhadrasana II) : Sta wijdbeens en buig je voorste knie terwijl je je armen horizontaal houdt. Deze houding versterkt je benen en opent je heupen, terwijl je ook concentratie en stabiliteit ontwikkelt.
  3. Boomhouding (Vrksasana) : Plaats je voet tegen je andere been, balancerend op éénbeen terwijl je je handpalmen voor je borst samenbrengt. Deze houding verbetert je balans en versterkt je enkels en benen.
  4. Kindhouding (Balasana) : Zak op handen en knieën naar beneden, en breng je billen naar je hielen terwijl je je armen voor je uitsteekt. Deze houding brengt ontspanning en helpt stress te verminderen.
  5. Cobrahouding (Bhujangasana) : Lig op je buik, plaats je handen naast je schouders en duw je bovenlichaam omhoog terwijl je je rug buigt. Dit versterkt de rugspieren en opent je borst en schouders.
  6. Brughouding (Setu Bandha Sarvangasana) : Lig op je rug op de mat, buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond. Til je heupen omhoog terwijl je je armen langs je lichaam houdt. Dit opent je borst en versterkt je onderrug en benen.
  7. Driehoekshouding (Trikonasana) : Sta wijdbeens en buig naar één kant terwijl je één hand naar de grond of je been laat zakken en je andere arm omhoog versterkt. Dit versterkt je benen, vergroot je zijkant en verbetert je evenwicht.
  8. Lijkhouding (Savasana) : Lig plat op je mat, armen langs je zijden, en volledig ontspannen. Deze ultieme ontspanningshouding geeft rust en herstel na je yogasessie.
  9. Krijger I (Virabhadrasana I) : Sta met één been naar voren en het andere naar achteren, buig je voorste knie en strek je armen omhoog. Deze houding opent je heupen, versterkt je benen en helpt je om zelfvertrouwen te vergroten.
  10. Krijger III (Virabhadrasana III) : Vanuit Krijger I, buig voorover terwijl je je achterste been omhoog brengt, je armen langs je oren strekt en je lichaam in één rechte lijn houdt. Deze houding strekt en versterkt benen en enkels. En je traint heupen, schouders, rug- en corespieren. Het verbetert je doorzettingsvermogen en concentratie. De uitdaging is in deze houding je balans te vinden.

 

De 5 meest gestelde vragen over Yoga beantwoord

  1. Moet ik flexibel zijn om met yoga te beginnen?

Niet per se! Yoga helpt juist bij het bouwen van flexibiliteit. Begin waar je bent en werk geleidelijk aan je flexibiliteit.

  1. Wat moet ik dragen tijdens een yogales?

Comfortabele kleding waarin je vrij kunt bewegen, zoals leggings en een tanktop, zijn ideaal.

  1. Hoe vaak moet ik yoga doen voor resultaat?

Dit hangt af van jouw doelen. Zelfs een paar keer per week kan al positieve veranderingen teweegbrengen.

  1. Kan yoga mij helpen stress te verminderen?

Absoluut! Yoga bewegingen en ademhaling hebben de positieve reactie om stress te verminderen en ontspanning te ervaren.

  1. Is yoga alleen een fysieke beweegvorm?

Nee, yoga omvat zowel fysieke als spirituele aspecten. Het gaat niet alleen om houdingen, maar ook om mindfulness en balans.

 

Wil jij meer rust en ontspanning ervaren? Maar lukt het je maar niet door de waan van de dag om dit te bereiken? Ik ben holistisch leefstijlcoach en begeleid mensen in 1:1 trajecten. Door mijn sterke intuïtie weet ik gericht tot de kern te komen. Empathisch en meelevend, maar wel eerlijk en duidelijk. Dat is wat je bij mij kunt verwachten. Lijkt het je wat? Laten we kennis maken. Gun het jezelf. Je bent het waard. Let’s meet 

Volg je mij al op Facebook en Instagram? Zo word je steeds op de hoogte gehouden van nieuwe blogs, tips en veel voorkomende vragen op het gebied van holistische leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS ONTSTRESS SESSIE

Wil je hulp om te onderzoeken waar je tegenaan loopt en wat jij nodig hebt? Ik bied tijdelijk een gratis Ontstress Sessie aan.

vragen? stel ze...

Twijfel je of wil je meer informatie over een van de coaching trajecten, neem gewoon even contact op.