Over mij

Mijn missie: écht leven!

Want dat we dood gaan is een gegeven. Écht leven, onder jouw voorwaarden. Dat gun ik jou ook. Laat los die onnodige ballast. In mijn holistische 1 op 1 coaching, komen we laag voor laag bij jouw authentieke jij. En zit jij weer goed in je vel.

Recente berichten

Categorieën

De herfstdip! Hoe voorkom je het?

Wist je dat 20% van de volwassenen in Nederland last heeft van een herfstdip? En ruim een derde van hen zelfs een seizoensdepressie ervaart?

In de herfst wanneer de bladeren kleuren en de dagen korter worden, ervaren veel mensen een verandering in hun humeur. Dit noemen we ook wel een ‘herfstdip’. Hoewel het niet als een klinische aandoening wordt bestempeld, kan het een effect hebben op je mentaal welzijn. De herfst brengt de meest prachtige landschappen met zich mee, maar het kan ook een tijd zijn waarin vermoeidheid en sombere gevoelens op de loer liggen.

Het is geen geheim dat de overgang van zomer naar herfst gepaard gaat met veranderingen in ons dagelijks leven. Het daglicht wordt schaarser en de temperaturen beginnen te dalen. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op onze biologische klok en onze stemming beïnvloeden. De herfstdip kan gepaard gaan met gevoelens van vermoeidheid, lusteloosheid en somberheid.

Voor sommigen van ons ontwikkelt deze dip zelfs in een tijdelijke depressie. De symptomen hiervan zijn van persoon tot persoon verschillend. Veel voorkomende tekenen zijn:

  • Diepgaande gevoelens van verdriet en somberheid
  • Toegenomen vermoeidheid en het ervaren van weinig energie
  • Veranderingen in eetlust, leiden vaak tot gewichtstoename
  • Overmatige behoefte aan slaap en moeite met wakker worden
  • Verminderde concentratie en productiviteit
  • Terugtrekking uit sociale activiteiten

 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een herfstdip tegen te gaan. Ten eerste is voldoende licht cruciaal. Daglicht speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van ons humeur en energieniveau. Probeer overdag meer buiten te zijn, vooral tijdens de uren met het meeste daglicht. Een wandeling maken, zelfs als het bewolkt is, kan helpen om de sombere gevoelens te verminderen. Ook beweging en je begeven in de natuur heeft een positieve invloed op hoe we ons voelen. Je lichaam maakt dan van nature “gelukshormonen” aan.

Een andere effectieve manier om de herfstdip te bestrijden, is om te sporten. Sport stimuleert de productie van endorfines, waardoor je gelukkiger en energieker voelt. Dit kan variëren van intensieve trainingen tot rustige yoga- of wandelsessies. Kies een activiteit die je leuk vindt en die bij je past.

Voeding speelt ook een rol bij het bestrijden van de herfstdip. Het eten van ingrediënten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals vis, noten en zaden, kunnen gunstig zijn voor je stemming. Daarnaast kunnen koolhydraatrijke ingrediënten, zoals volkoren granen, helpen bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand.

Een voorbeeld van een dagelijkse routine die kan helpen bij het voorkomen van een herfstdip is het starten van je dag met lichttherapie, gevolgd door een gezond ontbijt. Gedurende de dag een wandeling maken in de natuur en regelmatig sporten kan je stemming aanzienlijk verbeteren. ‘s Avonds ontspannen met een boek, een warm bad of meditatie kan helpen om de dag rustig af te sluiten en beter te slapen.

Als aanvulling op deze tips zijn er nog andere manieren om je humeur en energie te verbeteren tijdens de herfst. Plan leuke uitjes, een weekendje weg of andere leuke activiteiten. Alleen al de voorpret zorgt voor vreugde en een blij gevoel. Het onderhouden van je sociale contacten speelt ook een belangrijke rol in je mentale welzijn.

De herfstdip is een uitdaging voor velen, maar met deze manieren en tips kun je proactief je humeur en energieniveau verbeteren tijdens dit seizoen. Zorg goed voor jezelf en omarm de schoonheid van de herfst, terwijl je je mentale welzijn goed in de gaten houdt.

Ervaar jij al langer weinig energie en vermoeidheid? Ik begeleid je, op een duurzame manier. Een mooi persoonlijk 1-1 traject waarin we jouw vragen en doelen centraal stellen. Door jezelf op nummer één te zetten, wordt het leven veel lichter en plezieriger. En jij barst van de energie.

Hoe ziet zo’n traject eruit? Dat is per persoon verschillend. Ik begeleid je op een holistische manier, waarbij alles aandacht krijgt, wat voorbij komt. Geen mens is hetzelfde, dus ieder traject is anders. Mooi he? Maak gerust een vrijblijvende afspraak. Dan maken we kennis en wie weet ben ik jóuw coach.

Gratis kennismakingsgesprek

 

Wil je meer weten over wat een holistisch (leefstijl) coach doet. Lees dan mijn vorige blog!

 

Veel gestelde vragen:

Helpt cafeïne tegen een herfstdip? Cafeïne kan kortdurende energie bieden, maar overmatig gebruik kan je slaap en humeur beïnvloeden. Het is beter om cafeïne met mate te gebruiken.

Zijn herfstdips hetzelfde als een tijdelijke depressie? Nee, een herfstdip is meestal van voorbijgaande aard en minder ernstig dan een depressie, wat een medische aandoening is en professionele behandeling vereist.

Is vitamine D-suppletie effectief tegen een herfstdip? Vitamine D-supplementen kunnen voordelig zijn, vooral als er een tekort is, maar raadpleeg een arts voor advies op maat. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis.

Hebben pure chocolade en bananen een positief effect op de stemming? Ja, ze bevatten stoffen en vitamines die de aanmaak van bepaalde neurotransmitters ondersteunen. Dus goed nieuws voor de chocolade liefhebbers, maar geniet wel met mate. Houd het bij puur, in melk en witte chocolade zijn suikers en vetten toegevoegd die niet zo gezond voor je zijn.

Helpt aromatherapie bij een herfstdip? Sommige geuren kunnen een positief effect hebben op stemming, maar de effectiviteit kan per persoon verschillen.

 

Vermoed jij last te hebben van een (herfst- of winter) depressie, neem dan contact op met je huisarts en laat je professioneel begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS ONTSTRESS SESSIE

Wil je hulp om te onderzoeken waar je tegenaan loopt en wat jij nodig hebt? Ik bied tijdelijk een gratis Ontstress Sessie aan.

vragen? stel ze...

Twijfel je of wil je meer informatie over een van de coaching trajecten, neem gewoon even contact op.