Over mij

Mijn missie: écht leven!

Want dat we dood gaan is een gegeven. Écht leven, onder jouw voorwaarden. Dat gun ik jou ook. Laat los die onnodige ballast. In mijn holistische 1 op 1 coaching, komen we laag voor laag bij jouw authentieke jij. En zit jij weer goed in je vel.

Recente berichten

Categorieën

De krachtige effecten van de natuur op je welzijn

In je drukke leven word je vaak meegesleurd door de hectiek van werk, sociale verplichtingen en je drukke gezinsleven. Wist je dat de natuur een krachtige hulpbron is voor je innerlijk, mentaal en emotioneel welzijn? De natuur biedt een rustgevende werking voor de overbelaste geest en kan je helpen om weer in balans te komen. In dit artikel leg ik uit hoe de natuur je welzijn positief kan beïnvloeden en waarom het zo belangrijk is om tijd buiten door te brengen. Wat zijn de krachtige effecten van de natuur die je welzijn beïnvloeden? En ik geef je 12 praktische tips hoe je dit in je leven kunt integreren.

 

De impact op innerlijk welzijn

Innerlijk welzijn heeft te maken met je gemoedstoestand, je gedachten en je zelfbewustzijn. De natuur heeft de kracht om het innerlijk welzijn te versterken. Wanneer je omringd bent door groen en de geluiden van de natuur, ervaar je vaak een gevoel van kalmte en sereniteit. Laat de natuur je uitnodigen om diep adem te halen en te ontspannen. En zeg nu zelf, hoe heerlijk ruikt een bos of een pas gemaaid grasveld.

Een wandeling in het bos of langs het strand kan je helpen om je gedachten te ordenen en stress te verminderen. Dit komt doordat de natuurlijke omgeving je zintuigen stimuleert en je in het hier en nu brengt. Het is moeilijk om je zorgen te maken over de toekomst wanneer je omringd wordt door de schoonheid van de natuur. Je laat dit dan wat makkelijker los, op een natuurlijke manier.

 

Mentaal welzijn en de natuur

Ons mentaal welzijn heeft betrekking op onze cognitieve functies en ons vermogen om helder te denken. Je kan je mentaal welzijn verbeteren door je te omgeven door de natuur. Dit zal je helpen om mentale vermoeidheid te verminderen en nieuwe energie op te doen. Studies hebben aangetoond dat tijd besteden in de natuur de creativiteit kan stimuleren en het denkvermogen kan verbeteren.

Een interessant fenomeen dat vergelijkbaar is, is het “herstellend effect” van de natuur. Dit houdt in dat wanneer je de natuurlijke omgeving opzoekt, je geest kan herstellen van de mentale vermoeidheid die je in het dagelijks leven ervaart. Dit kun je ook creëren door het toepassen van natuurlijke elementen in je leef- en werkomgeving.

 

Emotioneel welzijn in de natuur

Je emotionele gezondheid is nauw verbonden met hoe je je voelt en hoe je omgaat met emoties. De natuur kan je geestelijk welzijn positief beïnvloeden door je gevoelens van vreugde, ontspanning en verwondering te brengen. Het zien van een prachtige zonsondergang of het luisteren naar het gezang van vogels kan je humeur verbeteren en stress verminderen.

De natuur nodigt ook uit tot lichamelijke activiteiten, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, wat kan leiden tot de aanmaak van zogenaamde “gelukshormonen” (endorfine, dopamine). Deze chemische stoffen kunnen je een gevoel van welzijn geven en helpen bij het verminderen van symptomen van stress en zelfs depressie.

 

12 praktische tips om de natuur in je leven te integreren
 1. Breng tijd door in je eigen tuin, zelfs als het slechts een klein groen plekje is.

 

 1. Natuurwandelingen: Maak regelmatig wandelingen in de natuur. Dit kan afwisselend van ontspannende natuurwandelingen tot meer uitdagende wandelingen, waarbij je de gebaande paden eens afgaat en op ontdekkingstocht gaat. Het is een geweldige manier om te ontspannen en te bewegen.

 

 1. Buitenmeditatie: Probeer meditatie in de natuur. Zoek een rustige plek en gebruik de natuurlijke omgeving als inspiratie voor mindfulness en ontspanning.

 

 1. Kamperen: Breng een weekend door in de natuur door te kamperen. Slapen onder de sterren en wakker worden met het geluid van vogels kan een transformerende ervaring zijn.

 

 1. Vogels spotten: Neem een ​​verrekijker mee en ga vogels spotten. Het observeren van vogels in hun natuurlijke habitat kan een gevoel van verwondering en vreugde oproepen.

 

 1. Picknicken: Organiseer een picknick in het park met vrienden of familie. Geniet van gezond voedsel en frisse lucht terwijl je ontspant in een groene omgeving.

 

 1. Stranddag: Als je in de buurt van de kust woont, breng dan een dag door op het strand. Zand, zee en zon kunnen verfrissend zijn voor lichaam en geest.

 

 1. Natuurfotografie: Gebruik een camera om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Fotografie kan een creatieve en zinvolle manier zijn om jezelf uit te drukken terwijl je in de natuur bent.

 

 1. Creatief in de natuur: Gebruik de natuur als inspiratiebron voor creatieve activiteiten. Neem een ​​schetsboek en potloden mee en teken wat je ziet: landschappen of bijzondere planten die je tegenkomt.

 

 1. Reflectie bij zonsondergang: Een zonsondergang bekijken is een betoverende ervaring. Ga naar een plek met vrij uitzicht op de horizon en neem de tijd om te reflecteren terwijl de zon ondergaat. Dit kan een krachtige manier zijn om innerlijke vrede te vinden.

 

 1. Zwemmen in Natuurlijk Water: Als je de mogelijkheid hebt, ga zwemmen in natuurlijk water zoals een meer, rivier of de zee. Het verfrissende water en de natuurlijke elementen kunnen je zintuigen stimuleren en je humeur verbeteren.

 

 1. Breng de natuur mee naar binnen: Overweeg om binnenhuisplanten in je huis of op kantoor te plaatsen om de ​​waardevolle natuur toe te voegen aan je werk- en leefruimte.

 

Stel je voor dat je gestrest en vermoeid thuiskomt na een lange werkdag. In plaats van meteen naar de tv te grijpen, besluit je om een ​​korte wandeling te maken in het dichtstbijzijnde park. Terwijl je daar bent, voel je de zachte bries op je huid en hoor je het ritselen van de bladeren in de bomen. Je ziet kinderen spelen en er ontstaat een glimlach op je gezicht. Na slechts een half uur voel je je rustiger en meer in balans. De natuur heeft zijn werk gedaan.

Kort samengevat, De natuur biedt je een waardevolle bron van innerlijke rust, mentale kracht en emotioneel welzijn. Het is een plek waar je kunt ontsnappen aan de stress van het moderne leven en opnieuw verbinding kunt maken met jezelf. Door regelmatig tijd in de natuur door te brengen, kun je de interne balans herstellen en ontstaat ruimte voor ontspanning, creativiteit en energie.

Herken jij je in het lopen van een ratrace? Altijd maar druk, haasten en stress? En wil je weer rust en ontspanning ervaren? Maar lukt het je maar niet om dit in je leven te veranderen? Stuur me een berichtje. Ik begeleid mensen in een 1:1 traject om een gezonde balans te vinden, te leven in het moment en weer te genieten van de kleine dingen. Neem de stap en zeg JA tegen jezelf in plaats van het pleasen van anderen. Er mag ook tijd en ruimte zijn voor jóu.

 

IK ZEG JA TEGEN MEZELF!

Veelgestelde vragen

Wat is het belang van de natuur voor ons welzijn?

De natuur kan ons innerlijk, mentaal en totaal welzijn verbeteren door roest, helder denken en positieve emoties te beïnvloeden.

 

Hoe kan ik de natuur in mijn dagelijkse leven verborgen?

Je kunt tijd vrijmaken voor wandelingen in de natuur, mindfulness-oefeningen buiten doen en binnenhuisplanten toevoegen aan je omgeving.

 

Hoe kan de natuur helpen bij stressvermindering?

De biedt een verzachtende omgeving die stress natuur kan verminderen en het herstelde effect van de geest kan fundamenteel.

 

Welke chemische stoffen worden tijdens actieve activiteit in de natuur?

Fysieke activiteit in de natuur kan leiden tot de vrijlating van endorfines, ook wel bekend als “gelukshormonen”, die ons een gevoel van welzijn geven.

 

Hoe kan ik meer verwondering ervaren in de natuur?

Bewust aandacht schenken aan de kleine details in de natuur, zoals de kleuren van bloemen, de geur van de aarde en het gezang van vogels, om meer mindfulness te ervaren.

 

Heb jij vaak last van stress, haasten en een opgejaagd gevoel? Boek dan de kosteloze Ontstress sessie in. In een telefoongesprek stel ik je de vragen om tot de kern van jouw probleem te komen. Ik houd je een spiegel voor dat je verrassende inzichten zal geven. Lees hier meer over deze Ontstress Sessie.

Liefs,

Wendy

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS ONTSTRESS SESSIE

Wil je hulp om te onderzoeken waar je tegenaan loopt en wat jij nodig hebt? Ik bied tijdelijk een gratis Ontstress Sessie aan.

vragen? stel ze...

Twijfel je of wil je meer informatie over een van de coaching trajecten, neem gewoon even contact op.