Over mij

Mijn missie: écht leven!

Want dat we dood gaan is een gegeven. Écht leven, onder jouw voorwaarden. Dat gun ik jou ook. Laat los die onnodige ballast. In mijn holistische 1 op 1 coaching, komen we laag voor laag bij jouw authentieke jij. En zit jij weer goed in je vel.

Recente berichten

Categorieën

Meester over je gedachten

Hoe ons brein ons gevoel en gedrag vormt

Ons brein is een ware gedachtemachine. Het is een stroom van bewuste en onbewuste ideeën die door ons hoofd schieten. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel gedachten we eigenlijk hebben? En wat is het effect van die gedachten op ons brein? Wist je dat een mens dagelijks gemiddeld tussen de 60.000 en 80.000 gedachten heeft? Dat betekent dat er elke minuut tallozen door ons brein razen. Het is een continue stroom van denkbeelden die automatisch opkomt, zonder dat we er bewust controle over hebben.

De aard van deze gedachten kan variëren. Sommige gedachten zijn neutraal, zoals dagelijkse observaties van herinneringen. Andere gedachten zijn echter groter geladen, zoals zorgen, angsten of negatieve zelfbeoordelingen. Deze negatieve overtuigingen hebben een diepgaand effect op onze hersenen.

Het brein, als het commandocentrum van ons lichaam, speelt een cruciale rol bij de verwerking van informatie en het sturen van onze emoties. De hersenen communiceren via een complex netwerk van neuronen en chemische boodschappers, zoals neurotransmitters. Deze chemische stoffen veroorzaken onze gemoedstoestand en kunnen ons een gevoel van vreugde, angst, verdriet of geluk brengen.

Negatieve gedachten kunnen ons brein in een staat van stress brengen. Wanneer we angst, zorgen of negatieve gedachten ervaren, worden stresshormonen zoals cortisol aangemaakt. Dit activeert het overlevingsmechanisme van ons brein en bereidt ons voor op gevaar. Langdurige effecten van negatieve gedachten kunnen leiden tot chronische stress, wat negatieve effecten kan hebben op onze lichamelijke en mentale gezondheid.

Aan de andere kant hebben positieve gedachten een tegengesteld effect. Het hebben van positieve gedachten activeert beloningsgebieden in ons brein, zoals de vrijlating van dopamine, wat ons een gevoel van welzijn en tevredenheid geeft. Positief oordelen kan ons mentaal in een staat van ontspanning en geluk brengen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het plastisch brein voortdurend verandert. Door bewust onze gedachten en gedragingen te sturen, kunnen we nieuwe positieve neurale paden aanleggen en negatieve paden verminderen. Dit kan leiden tot een verbeterd welzijn.  Herhaalde gedachten kunnen patronen creëren in onze hersenen. Onze hersenen zijn flexibel en passen zich voortdurend aan. Wanneer we negatieve gedachten hebben, bewandelen we de neurale paden die deze gedachten ondersteunen. Dit kan leiden tot negatieve denkpatronen, waarbij negatieve gedachten automatisch opkomen zonder dat we er bewust voor kiezen.

Gelukkig kunnen we ons brein herprogrammeren door bewust aandacht te besteden aan onze gedachten en ze actief te veranderen. Door negatieve gedachten op te merken en bewust te vervangen door positieve, ondersteunende gedachten, kunnen we nieuwe neurale paden creëren. Dit kan tijd en oefening vergen, maar het kan leiden tot positieve veranderingen in ons denken en doen.

Kortom, we hebben tienduizenden, soms wel 100.000 gedachten op een dag. Het merendeel komt automatisch en we zijn ons hier niet van bewust. Negatieve gedachten kunnen ons brein in een staat van stress brengen, terwijl positieve gedachten ons brein in een staat van welzijn brengen. Door bewust aandacht te besteden aan onze gedachten en ze actief te veranderen, kunnen we onze gedachtenpatronen en ons brein herprogrammeren. Het is een succesvol proces dat ons in staat stelt om positieve veranderingen in ons denken en onze geestelijke gezondheid te bevorderen.

Merk jij dat je stress, angsten of somberheid ervaart? En zou je juist ontspanning en rust in je lijf willen ervaren? Maar vind je het moeilijk om je negatieve gedachten om te draaien naar positieve gedachten? Ik heb de tools en ervaring om je te begeleiden. Tijdelijk bied ik je een gratis Ontstress Sessie aan. Lees er hier meer over.

 

Veelgestelde vragen:

  • Hoeveel gedachten hebben we gemiddeld per dag? Onderzoek concludeert dat we gemiddeld tussen de 60.000 en 80.000 gedachten per dag hebben.
  • Welke effecten hebben negatieve gedachten op ons brein? Negatieve gedachten kunnen ons brein in een staat van stress brengen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor onze lichamelijke en mentale gezondheid.
  • Wat is het effect van positieve gedachten op ons brein? Positieve gedachten activeren de beloningsgebieden in ons brein en kunnen een gevoel van welzijn en voldoening creëren.
  • Kunnen gedachtenpatronen in ons brein ontstaan? Ja, herhaalde gedachten kunnen neurale paden versterken en leiden tot nieuwe gedachtenpatronen in ons brein.
  • Kunnen we onze gedachten en ons brein herprogrammeren? Ja, door bewust aandacht te besteden aan onze gedachten en ze actief te veranderen, kunnen we nieuwe neurale paden creëren en onze gedachtenpatronen veranderen.

 

Wil je meer weten over mijn praktijk, wie is Wendy en de trajecten die ik aanbied? Kijk eens rond op mijn website om te zien of jij je thuis voelt. Reserveer hier een moment om kennis te maken met een goede bak koffie (of thee😊). Een kennismaking is kosteloos en vrijblijvend.

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS ONTSTRESS SESSIE

Wil je hulp om te onderzoeken waar je tegenaan loopt en wat jij nodig hebt? Ik bied tijdelijk een gratis Ontstress Sessie aan.

vragen? stel ze...

Twijfel je of wil je meer informatie over een van de coaching trajecten, neem gewoon even contact op.